Definirani uvjeti za prostore za pušenje u ugostiteljskim objektima 

U Sarajevu je 28. juna održana konferencija za medije Federalnog ministarstva zdravstva u saradnji sa Udruženjem PROI na temu stupanja na snagu Pravilnika o pušenju u zatvorenim prostorima.
Medijima su se obratili pomoćnik federalnog ministra zdravstva Vedran Marčinko, pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Ramić Čatak, izvršna direktorica udruženja PROI Jasmina Čekrić i vlasnica jednog sarajevskog ugostiteljskog objekta u kojem je zabranjeno pušenje Maja Pilav.
Stupanjem na snagu podzakonskih akata stečeni su uvjeti za primjenu Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u prostorijama Federalnog ministarstva zdravstva. 

Naime, Pravilnik o uvjetima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja stupio je na snagu 13.06.2024. godine, a ugostitelji u Federaciji BiH imaju rok od šest mjeseci da prilagode svoje objekte kako bi zaštitili goste od duhanskog dima.

Ugostitelji čiji su objekti veći od 50 kvadratnih metara, mogu osigurati poseban prostor za pušenje odvojen od nepušačke zone, kazao je pomoćnik federalnog ministra zdravstva Vedran Marčinko.

„Uvjeti za to su, između ostalog, da površina prostora za pušenje ne smije biti manja od 10m2 niti zauzimati više od 20 procenata ukupnog prostora ugostiteljskog objekta. Prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok duhanskog dima u drugi prostor, pušački dio ne smije obuhvaćati šank, niti se u njemu smije konzumirati hrana“ istaknuo je Marčinko.

Pomoćnica direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH prof. dr Aida Ramić-Čatak ističe da Zakon i podzakonski akti imaju veliki značaj u zaštiti zdravlja stanovništva, te da je pušenje vodeća bolest ovisnosti u Federaciji BiH.

„Za sve nas, Pravilnikom se definiraju i obveze i izbori. Za vlasnike i korisnike prostora, koji su predmet Pravilnika, to znači poštivanje obveza i mogućnost izbora koji ničim ne ugrožavaju njihovo poslovanje. Za inspekcijske službe, na federalnoj i kantonalnim razinama, da obavljaju monitoring provedbe. Za sugrađane poruka da je zdravlje naš izbor i život s rizicima ili koristima tih izbora. Oni koji ne žele prestati s pušenjem imaju mogućnost da to čine na mjestima gdje ne ugrožavaju druge, a za nepušače pravo na život i zdravlje bez duhanskog dima – naglasila je. 

Navedenim Pravilnikom propisani su i uvjeti za ugostiteljske smještajne objekte.

Takođe, Pravilnikom su detaljno propisani uvjeti za prostorije za pušenje u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama s duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu skrb, ustanovama za skrb starijih lica i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne. 

Izvršna direktorica udruženja PROI Jasmina Čekrić kazala je da su prostori za pušenje u ugostiteljskim objektima posljedica amandmana u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Mi smo se zaista potrudili da te uslove za izgradnju soba kreiramo sa najboljim praksama u regionu, međutim danas možemo vidjeti da dosta zemalja u regionu zabranjuju sobe za pušenje”, navela je Čekrić.

PROI trenutno sakuplja informacije o pitanjima i nejasnoćama javnosti te će uskoro implementirati novu fazu informativne kampanje.

Vlasnica jednog sarajevskog ugostiteljskog objekta u kojem je zabranjeno pušenje Maja Pilav kazala je da radi u objektu “Zdravo” u kojem je od osnivanja zabranjeno pušenje cigareta.

“To je naša politika od osnivanja iz razloga što je to u skladu sa našim vrijednostima. To jednostavno nije zdravo. Želimo našim gostima pružiti ugodnu atmosferu, oazu bez duhanskog dima. Naišli smo na pozitivne reakcije i imamo goste zahvaljujući tome, budući da upravo iz tog razloga dolaze u naš objekat”, kazala je Pilav.

Pravilnik o uslovima za posebne prostore za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja možete pronaći na ovom linku.