Nacionalna otpornost

Naš rad se fokusira na suprotstavljanju hibridnim prijetnjama i zlonamjernom stranom uplitanju na Zapadni Balkan, koje postaje sve značajnije u novom geopolitičkom kontekstu stvorenom ruskim ratom protiv Ukrajine. Identifikujemo i rješavamo taktike koje koriste neprijateljski akteri, uključujući ruske proxy-e, da potkopaju stabilnost i bezbjednost zemalja u regionu.

U saradnji sa lokalnim partnerima, vladinim agencijama, organizacijama civilnog društva i međunarodnim institucijama, razvijamo efikasne strategije za suprotstavljanje ovim naporima i promovišemo veću transparentnost i odgovornost. Naš tim posjeduje opsežno znanje i iskustvo u oblasti sankcija, te blisko sarađujemo na praćenju i sprječavanju izbjegavanja sankcija Rusiji kako bismo spriječili širenje zlonamjernog uticaja i uplitanja vanjskih aktera.

Jedan ključni aspekt našeg rada je prenošenje ukrajinskog iskustva u suprotstavljanju ruskom miješanju na Balkanu. Razvili smo snažna partnerstva sa ukrajinskim stručnjacima i organizacijama, što nam omogućava da steknemo vrijedne uvide i strategije koje primjenjujemo za razvoj što efikasnijih pristupa u borbi protiv uticaja ruskih proxy-a na Zapadnom Balkanu.

U središtu našeg rada je posvećenost zaštiti demokratije i borbi protiv autokratije. Vjerujemo da su demokratske institucije ključne za osiguranje dugoročne stabilnosti i prosperiteta u regionu Zapadnog Balkana. Promoviranjem veće transparentnosti i odgovornosti, te osnaživanjem organizacija civilnog društva i drugih demokratskih aktera, cilj nam je da izgradimo otporniju i demokratsku budućnost za ove zemlje i njihove ljude. 

Ekspertiza

Članovi mreže