Humanitarna pomoć iz BiH poslana u Ukrajinu

U proteklih mjesec dana se aktivno prikupljala humanitarna pomoć za narod Ukrajine koju su inicirali i koordinirali Institut za razvoj zajednice PROI i Ambasada Ukrajine u BiH uz podršku Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tokom mjesec dana prikupljeno je 30 paleta robe u ukupnoj vrijednosti od oko 110.000 KM. U akciji su učestvovale brojne bosanskohercegovačke kompanije i javne ustanove koje su donirale potrebnu medicinsku opremu i sanitetski materijal, hranu i higijenske potrepštine. Također, u akciji su učestvovali i građani koji su donirali hranu za kućne ljubimce, namirnice za bebe i odjeću.

Udružene snage nevladinog, vladinog i realnog sektora su uspjele organizirati prikupljanje i skladištenje robe, riješiti carinska pitanja i transport humanitarne pomoći direktno za Ukrajinu. Važno je istaći da je ovo prvi put da se ovakva vrsta humanitarne pomoći šalje van granica BiH.

‘’Neizmjerno smo zahvalni za prikupljenu pomoć i za birokratsku podršku Ministarstva vanjskih poslova u ovom procesu. Pozivamo sve da nastave pomagati, jer okupant nastavlja uništavati ljudske živote i naše gradove. Svijet je bio šokiran slikama iz Buče i Irpinja i te slike su zaista potvrda da Ukrajina treba sve vrste podrške. U ovoj situaciji niko ne smije biti neutralan. A za one koji su sada “neutralni”, imam samo jedno pitanje, da li će oni biti neutralni i za suze  majki i žena, za suze djece?’’- izjavio je Serhii Miniailov, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u Bosni i Hercegovini.

Ova akcija zaista je pokazala koliko su Bosanci i Hercegovci suosjećajni za patnje kroz koje trenutno prolazi Ukrajina i njen narod, a posebno se istaknula velika želja za maksimalan doprinos kojim mogu, barem na trenutak,  olakšati izazove preživljavanja i pokazati da nisu sami.