Održan Forum: “ZDRAVLJE ILI DUHAN?”

Povodom Svjetskog dana bez duhana, 31.05. je održan “Forum: Zdravlje ili duhan?”. Na forumu su prisustvovali predstavnici institucija vlasti, organizacija civilnog društva, predstavnici međunarodne zajednice i političkih stranaka. Učesnici su razgovarali o najbitnijim postignućima na području kontrole duhana, te neophodnosti unapređenja relevantnih politika sa ciljem promicanja javnog zdravlja u BiH. Organizator Foruma je Udruženje PROI, a organizacija je bila pod pokroviteljstvom Švicarske ambasade u BiH.

U okviru foruma organizirana je svečana dodjela priznanja, predvođena zdravstveno-zagovaračkim odborom mladih pri PROI. Priznanja su uručena pojedincima, organizacijama i institucijama za izvanredan doprinos unapređenju politika kontrole duhana za izvanredan doprinos unapređenju politika kontrole duhana, a istaknuta priznanja “Stvaranje generacije bez duhana” uručena su Sabini Ćudić, dr. Mirsadu Kacili, Mireli Trepanić Grbešić, Keneli Zuko, dr. Siniši Skočibušiću i Vladi FBiH odnosno premijeru Fadilu Novaliću. Posebna plaketa uručena je Federalnom ministarstvu zdravstva.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana bez duhana predstavnici zagovaračkog odbora mladih su u Sarajevu skupljali od građana utiske o usvojenom zakonu o kontroli duhana, koje su izlaganjem na Forumu bile predstavljene donosiocima odluka.