Zatvoreni nargila barovi u 13 zemalja svijeta

U periodu od 24. marta pa do danas vlade 13 zemalja svijeta donijele su odluku o zatvaranju nargila barova i zabrani korištenja nargila u ugostiteljskim objektima, kao jednu od osnovnih mjera prevencije zaraze COVID-19. Među njima se nalaze Saudijska Arabija, Rusija, Katar, Sirija, Turska, te mnoge druge. Kako se situacija poboljšavala, a broj zaraženih padao došlo je do otvaranja pojedinih ugostiteljskih objekata. Međutim, odluke o zabrani nargila ostale su nepromijenjene.

Primjer dobre prakse u Bosni i Hercegovini je Brčko distrikt gdje je 17.08. zabranjeno korištenje nargila. Zbog kršenja ove odredbe i provodeći mjere i radnje na praćenju i osiguravanju izvršenja mjera i naredbi Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH, policija je u ugostiteljskim objektima privremeno oduzela ukupno 20 nargila.

Na području Federacije BiH registrovano je 340 nargila barova. Iako je maloljetnicima zakonom zabranjena prodaja duhana i duhanskih prerađevina, nargila barove neometano posjećuju djeca i mladi uprkos tvrdnji vlasnika objekata koji često navode da ovaj proizvod služe samo odraslima. Posljednje Globalno istraživanje pušenja kod školske djece i mladih pokazuje alarmantne podatke: 44% djece je potvrdilo da su nekada probali nargilu, a preko 16% mladih u BiH uzrasta od 13-15 godina redovno koristi nargilu. Ova masovna konzumacija nargile među mladima, treba da bude alarmantan signal za što hitnije djelovanje nadležnih institucija u sprovođenju mjera prevencije ove pojave, pogotovo sada kada se nalazimo u vremenu kada zdravlje svima treba da bude na prvom mjestu.

Neadekvatnim održavanjem higijene aparata nargile, postoje šanse da se njegovom upotrebom između više korisnika prenose zarazne bolesti brojnih bakterijskih i virusnih uzročnika. Dodatni rizik za prijenos koronavirusa predstavlja i okupljanje mladih u zadimljenom okruženju uz blizak fizički kontakt. Sve ovo upućuje na opravdanost odluka o zabrani korištenja nargila, kao učinkovite mjere prevencije zaraze koronavirusom.

Podsjećamo, Udruženje PROI zajedno sa 39 članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima uputilo je Apel za uvođenje efikasne kontrole duhana kao mjere zaštite stanovništva od COVID-19, u kojem se između ostalog traži potpuna zabrana služenja nargila koja bi uticala i na smanjenje društvenih okupljanja posebno kod mladih što bi dalje dovelo do manjeg širenja virusa, ali i do smanjenja rizika od drugih oboljenja. Apel je upućen 10. augusta 2020 godine Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva, kantonalnim Vladama i Vladi FBiH. Odgovor od nadležnih institucija i njihovo izjašnjavanje o Apelu se još uvijek očekuje.