Saradnja sa StopFake u borbi protiv širenja dezinformacija

Djelovanje PROI-a nedavno je prošireno na suprotstavljanje hibridnim prijetnjama i malignom stranom uplitanju na Zapadni Balkan, koje postaje sve značajnije u novom geopolitičkom kontekstu stvorenom ruskim ratom protiv Ukrajine.

Razvili smo snažna partnerstva sa ukrajinskim stručnjacima i organizacijama, što nam omogućava da steknemo vrijedne uvide i strategije koje primjenjujemo za razvoj što efikasnijih rješenja.

Jedna takva saradnja je i saradnja sa neprofitnom organizacijom the Center for Media Reform koja je 2014. godine postala lider u borbi protiv propagande pokrenuvši projekat Stopfake sada poznat medijskim profesionalcima širom svijeta.

Inicijatori njegovog stvaranja bili su nastavnici, diplomci i studenti Mohiljanske škole novinarstva i programa Digitalna budućnost novinarstva. Projektu su se pridružili mnogi novinari, urednici, programeri, prevodioci – svi oni kojima nije bila ravnodušna sudbina Ukrajine i njenog naroda tokom okupacije Krima i rata u Donbasu.

Osnovni cilj ove novinarske organizacije je provjera informacija, povećanje medijske pismenosti javnosti i borba za jasno razgraničenje između činjenica i propagande.

Zajedničkim snagama želimo da informišemo i edukujemo javnost o opasnostima propagande i širenja lažnih informacija u medijima. Promoviranjem veće transparentnosti i odgovornosti, te osnaživanjem demokratskih aktera, cilj nam je da izgradimo otpornu i demokratsku budućnost.

Za više informacija, zapratite Facebook stranicu StopFake Balkan.