Objavljen Vodič za implementaciju Protokola o eliminaciji ilegalne trgovine duhanom u BiH 

U okviru projekta “Jačanje procesa suzbijanja krijumčarenja i ilegalne trgovine duhanskim proizvodima u okviru EU integracija” Udruženje PROI je predstavilo Vodič za institucije u BiH – “Pristup smanjenju ilegalnog tržišta duhana baziran na Protokolu Svjetske zdravstvene organizacije o eliminaciji ilegalne trgovine duhanskim proizvodima”.

Protokol Svjetske zdravstvene organizacije za eliminaciju ilegalne trgovine duhanskim proizvodima je međunarodni instrument koji ima za cilj suzbijanje krijumčarenja i ilegalne trgovine duhanskim proizvodima. Ratifikacijom i provođenjem ovog Protokola, države potpisnice, uključujući Bosnu i Hercegovinu, prepoznaju važnost i odlučuju se na zajedničko djelovanje u suzbijanju ilegalnog tržišta duhana, kako bi doprinijeli većim poreskim prihodima, zaštitili zdravlje svojih građana i unaprijedili javno zdravlje.

Istraživanje sprovedeno od strane istraživača s Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Banja Luci pružilo je procjenu ukupnog troška konzumiranja duhana u BiH i pokazalo da je u 2019. godini 35.3% pušača konzumiralo cigarete sa crnog tržišta, dok je 32.3% potrošnje ručno pravljenih cigareta i industrijskih cigareta bilo ilegalno. Udio crnog tržišta u BiH značajno premašuje svjetski prosjek, koji iznosi oko 11%.

Vodič “Pristup smanjenju ilegalnog tržišta duhana baziran na Protokolu Svjetske zdravstvene organizacije o eliminaciji” pruža sveobuhvatne smjernice i najbolje prakse za institucije Bosne i Hercegovine kako bi učinkovito provodile Protokol i suprotstavile se ilegalnoj trgovini duhanskim proizvodima. Ovaj Vodič je rezultat temeljitog istraživanja i stručnog rada te predstavlja značajan doprinos u borbi protiv crnog tržišta.

Vodič možete preuzeti na linku.

Projekt “Jačanje procesa suzbijanja krijumčarenja i ilegalne trgovine duhanskim proizvodima u okviru EU integracija” provodi udruženje PROI, a podržava Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini. Stavovi i mišljenja izneseni u ovom Vodiču ne održavaju nužno stavove i mišljenja Ambasade.