Nacionalni dan bez cigarete: FBIH ostvarila pozitivne pomake, dok u RS-u nema značajnih rezultata na području kontrole duhana

Danas se obilježava Nacionalni dan bez cigarete, koji se obilježava od 1982. godine na inicijativu studenata i profesora Medicinskog fakulteta u Tuzli. Od tada, obilježava se svake godine kako bi se istakla važnost djelovanja u smjeru smanjenja prevalence pušenja. 

U FBiH je navršeno osam mjeseci od početka primjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Čekajući usvajanje predviđenih pratećih provedbenih akata udruženje PROI aktivno pruža podršku institucijama za implementaciju zakona – federalnim i kantonalnim inspekcijama u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Federalnim zavodom za javno zdravstvo. 

Da bi se postigla efikasnija implementacija zakona, udruženje PROI je u saradnji sa mladima sproveo monitoring ugostiteljskih objekata koji su svoje poslovanje usaglasili sa zakonom o kontroli duhana u FBiH. Izvršen je monitoring 77 ugostiteljskih objekata u pet gradova, uključujući Sarajevo, Tuzlu, Zenica, Bihać i Mostar. Analiza je pokazala da se 74% ugostiteljskih objekata pridržava zabrane pušenja unutar objekta, dok 26% to ne čini. 

Lansirana je i social media kampanja promocije smoke free ugostiteljskih objekata u okviru kampanje “Zdravlje je zakon” a u koju su aktivno uključeni građani i građanke. Lokalnoj zajednici omogućeno je dijeljenje informacija o ugostiteljskim objektima gdje je pušenje zabranjeno putem komentarisanja objava i pisanja poruka. Od 11. novembra pa do danas, kampanje je privukla 58,596 posjetitelja i dostigla doseg od 158,800 do kraja januara. Unutar kampanje izrađena je smoke – free mapa na kojoj su locirani ugostiteljski objekti u kojima je pušenje zabranjeno i do sada je dosegla 6,753 pregleda. Mapa se svakodnevno ažurira, uključujući relevantne ugostiteljske objekte, a dostupna je na linku.

Pozivamo sve građane i građanke da se pridruže kampanji “Zdravlje je Zakon” i aktivno sudjeluju ispunjavajući anketu dostupnu na ovom linku. Na ovaj način, građani mogu prijaviti kršenje mjera zakona ili pohvaliti primjere dobre prakse, konkretno u sektoru ugostiteljstva, gdje će mjere zakona biti jasnije nakon objavljivanja podzakonskih akata. 

Istovremeno apelujemo na ministra Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, gospodina Šeranića da pozitivne rezultate na području kontrole duhana u FBIH, primjeni i u RS-u te tako građanima i građankama koji žive i u ovom entitetu osigura zdravije okruženje.