Balkansko-ukrajinska mreža za saradnju predstavila je novu perspektivu o strategiji proširenja EU

U svjetlu nedavnih događaja na Zapadnom Balkanu, Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, Balkansko-ukrajinska mreža za saradnju (BUCN) zagovara novi pristup strategiji proširenja EU. BUCN vjeruje da je ničim izazvana i ilegalna invazija Rusije na Ukrajinu duboko uticala na Evropu i globalni poredak, te da nova geopolitička realnost zahtijeva proaktivniji pristup proširenju EU.

“BUCN je predstavio svoju perspektivu o ovom pitanju, pozicionim dokumentom, namijenjen instituciji EU, predlažući novi pristup koji bi uspostavio podršku punopravnoj evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije i osvrnuo se na prekinuti proces pridruživanja EU na osnovu zajedničkih vrijednosti vizije i zajedničkih interesa. To bi osiguralo sigurnost i prosperitet na evropskom kontinentu i uklonilo barijere koje bi mogle podijeliti Evropu.” – rekla je Uliana Bakh, jedna od autorica pozicionog dokumenta.

“Mreža vjeruje da bi ovaj novi pristup stvorio međusobno jačanje, stvarajući homogen i jedinstven pristup svim budućim članicama unije, a istovremeno bi unaprijedio saradnju u pravcu demokratske transformacije i jačao geopolitičke, sigurnosne i ekonomske perspektive Evropske unije. To bi također stvorilo uslove za efikasnije korištenje finansijskih instrumenata Evropske unije osmišljenih da podrže proces proširenja.” – rekao je Mykhailo Samus, jedan od autora pozicionog dokumenta.

Autori Izjave o stavu o strategiji proširenja EU na Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju u novoj geopolitičkoj stvarnosti su Uliana Bakh i Mykhailo Samus. Preporuke, podršku i unakrsni pregled sproveli su: Amb. Valeri Chechelashvili, Adnan Ćerimagić, Kateryna Shymkevych, Samir Ibišević, Volodymyr Solovian, Darko Obradović, Ljubomir Filipović, Marianna Prysiazhniuk, Olena Yurchenko, Radu Carp, Andrii Kryshtal.

Izjavu o stavu podržali su Udruženje PROI, Zagovarački odbor mladih, Fondacija Boris Divković (Bosna i Hercegovina), Nova geopolitička istraživačka mreža, Analitički centar za proučavanje Balkana, Nacionalna ukrajinska omladinska asocijacija, ADASTRA Think Tank, StopFake (Ukrajina), NVO LEGIS Skoplje, Horizon Civitas (Severna Makedonija), Centar za stratešku analizu (Srbija), Balkanski forum (Kosovo) i EU Policy Hub (Albanija).