Udruženje PROI uputilo je Otvoreno pismo Vijeću ministara BiH, pozivajući na odgovorno djelovanje po pitanju rješavanja privremenog boravka ukrajinskih izbjeglica u Bosni i Hercegovini
 
Pismo možete pročitati u nastavku.
________________________________________________________________
 
Poštovani dr. Tegeltija,
 
U ime civilnog društva u BiH, ovim pismom želimo izraziti duboko nezadovoljstvo sa nemarom Vijeća ministara BiH po pitanju statusa izbjeglica iz Ukrajine. Zbog neodgovornog djelovanja, izbjeglice iz Ukrajine su prisiljene da napuste Bosnu i Hercegovinu i spas od rata i ruske invazije potraže u drugim zemljama. Neaktiviranje Instrumenta privremene zaštite za državljane Ukrajine u skladu sa Članom 57. Zakona o azilu BiH ukazuje na nezainteresiranost Vijeća ministara BiH da institucionalno doprinese olakšavanju patnje ukrajinskog naroda, u prvom redu porodica sa djecom.
 
Uskraćivanjem pripadajućih prava ukrajinskim izbjeglicama i ignoriranje zastupljenosti ovog gorućeg problema na sjednicama Vijeća ministara BiH, direktno se cijelom svijetu šalje loša slika o Bosni i Hercegovini. Dok cijeli svijet, a pogotovo države EU, poduzimaju maksimalne napore za zbrinjavanje ukrajinskih porodica, Bosna i Hercegovina djeluje suprotno civilizacijskim procesima.
 
Još jednom pozivamo Vijeće ministara BiH na odgovorno djelovanje, istovremeno urgirajući da se pitanje statusa ukrajinskih izbjeglica što prije razmotri na sjednici Vijeća ministara i da se na taj način osigura status privremene zaštite, po uzoru na zemlje Evropske unije.
 
 
PRI

PROI is part of the PROI & Balkantina group

PROI coordinates

balkantina hranagurmana prodisimo smetami rural