Udruženje PROI uputilo je Otvoreno pismo Vijeću ministara BiH, pozivajući na odgovorno djelovanje po pitanju rješavanja privremenog boravka ukrajinskih izbjeglica u Bosni i Hercegovini

Pismo možete pročitati u nastavku.
________________________________________________________________

Poštovani dr. Tegeltija,

U ime civilnog društva u BiH, ovim pismom želimo izraziti duboko nezadovoljstvo sa nemarom Vijeća ministara BiH po pitanju statusa izbjeglica iz Ukrajine. Zbog neodgovornog djelovanja, izbjeglice iz Ukrajine su prisiljene da napuste Bosnu i Hercegovinu i spas od rata i ruske invazije potraže u drugim zemljama. Neaktiviranje Instrumenta privremene zaštite za državljane Ukrajine u skladu sa Članom 57. Zakona o azilu BiH ukazuje na nezainteresiranost Vijeća ministara BiH da institucionalno doprinese olakšavanju patnje ukrajinskog naroda, u prvom redu porodica sa djecom.

Uskraćivanjem pripadajućih prava ukrajinskim izbjeglicama i ignoriranje zastupljenosti ovog gorućeg problema na sjednicama Vijeća ministara BiH, direktno se cijelom svijetu šalje loša slika o Bosni i Hercegovini. Dok cijeli svijet, a pogotovo države EU, poduzimaju maksimalne napore za zbrinjavanje ukrajinskih porodica, Bosna i Hercegovina djeluje suprotno civilizacijskim procesima.

Još jednom pozivamo Vijeće ministara BiH na odgovorno djelovanje, istovremeno urgirajući da se pitanje statusa ukrajinskih izbjeglica što prije razmotri na sjednici Vijeća ministara i da se na taj način osigura status privremene zaštite, po uzoru na zemlje Evropske unije.

PROi

PROI je dio PROI & Balkantina grupacije.

PROI koordinira

balkantina hranagurmana prodisimo smetami rural