"Danas ekonomisti pouzdano znaju dvije stvari o epidemiji ovisnosti o duhanu. Prvo, riječ je o jednom od najvećih ekonomskih i zdravstvenih problema globalno. Svake godine odnese preko osam miliona života, dvostruko više nego COVID-19. Naše ekonomije izgube preko $1.4 triliona a naročito su izložene ekonomije u razvoju, kao što je recimo Bosna i Hercegovina koja svake godine izgubi između 20 i 30 hiljada svojih građana i tri milijarde konvertibilnih maraka. Drugo, ono što je dobra vijest danas imamo tri vrlo efikasna instrumenata za borbu protiv ovog problema. Na prvom mjestu to su akcize, koje treba dovesti do maksimalne mogućnosti njihovog iskorištenja, dakle riječ je o porezu na štetne proizvode i aktivnosti. 
Drugo, zabrana promocije i oglašavanja duhanskih i povezanih proizvoda i treće zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima. Da smo prije desetak godina, sistematski uveli ova tri instrumenta, ove tri mjere danas bismo imali tridesetak milijardi bogatiju ekonomiju i naciju. 𝗗𝗿𝘂𝗴𝗶𝗺 𝗿𝗶𝗷𝗲𝗰̌𝗶𝗺𝗮, 𝗺𝗼𝗴𝗹𝗶 𝘀𝗺𝗼 𝘀𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗯𝘂𝗱𝗶𝘁𝗶 𝘂 𝘇𝗲𝗺𝗹𝗷𝗶 𝗯𝗲𝘇 𝗶𝗷𝗲𝗱𝗻𝗲 𝗸𝗼𝗻𝘃𝗲𝗿𝘁𝗶𝗯𝗶𝗹𝗻𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗸𝗲 𝗷𝗮𝘃𝗻𝗼𝗴 𝗱𝘂𝗴𝗮, 𝗺𝗼𝗴𝗹𝗶 𝘀𝗺𝗼 𝘂 𝘁𝗼𝗺 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗱𝘂 𝗻𝗮𝗽𝗿𝗮𝘃𝗶𝘁𝗶 𝗸𝗼𝗿𝗶𝗱𝗼𝗿 𝟱𝗖 𝗯𝗲𝘇 𝗶𝗷𝗲𝗱𝗻𝗲 𝗸𝗼𝗻𝘃𝗲𝗿𝘁𝗶𝗯𝗶𝗹𝗻𝗲 𝗺𝗮𝗿𝗸𝗲 𝗸𝗿𝗲𝗱𝗶𝘁𝗮, 𝗼𝗯𝗻𝗼𝘃𝗶𝘁𝗶 𝗼𝗱𝗻𝗼𝘀𝗻𝗼 𝗶𝘇𝗻𝗼𝘃𝗮 𝘀𝗮𝗴𝗿𝗮𝗱𝗶𝘁𝗶 𝘀𝘃𝗲 𝗸𝗹𝗶𝗻𝗶𝗰̌𝗸𝗲 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝗲 𝘂 𝗕𝗶𝗛, 𝘂𝘁𝗿𝗼𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰̌𝗶𝘁𝗶 𝗯𝗿𝗼𝗷 𝗼𝗯𝗱𝗮𝗻𝗶𝘀̌𝘁𝗮 𝗶 𝗼𝗯𝗻𝗼𝘃𝗶𝘁𝗶 𝘀𝘃𝗲 𝗼𝘀𝗻𝗼𝘃𝗻𝗲 𝘀̌𝗸𝗼𝗹𝗲. Na koncu, negdje preko 200 hiljada stanovnika bili bi živi i mnogo zdraviji, vozeći se po tim autoputevima, ispraćajući djecu u obdaništa, dočekujući ih iz osnovnih škola. Drugim riječima, neuporedivo manje bi svi bili motivisani da te osnove usluge i dobra traže u inostranstvu i iseljavanju."
 
Mirza Kršo, vanredni profesor Javnih finansija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) i konsultant pri Ekonomskom institutu Sarajevo (EIS)
PROi

PROI je dio PROI & Balkantina grupacije.

PROI koordinira

balkantina hranagurmana prodisimo smetami rural