U okviru kampanje Zdravlje je Zakon širom Bosne i Hercegovine postavljeni su billboardi koji upozoravaju na urgentnost usvajanja zakona o kontroli duhana, ukazujući na vitalne zdravstvene i ekonomske interese građana. Billboard instalacije postavljene su u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bijeljini, Banjaluci i Goraždu. Kampanja se provodi u okviru projekta “Podrška usvajanju novih zakona o kontroli duhana u BiH” koji podržava Vlada Švicarske a implementira PROI. 

Novi zakoni o kontroli duhana doprinijeti će smanjenju prevalence pušenja, što će rezultirati manjim zdravstvenim troškovima i smanjenju ogromnih budžetskih rashoda. Usvajanje ovih zakona značilo bi zaštitu vitalnog zdravstvenog i ekonomskog interesa građana i građanki Bosne i Hercegovine, što donosioci odluka trebaju postaviti u red svojih prioriteta. 

U Bosni i Hercegovini čak 9000 ljudi godišnje umre od posljedica pušenja, kako aktivnih tako i pasivnih pušača. Prema statističkim podacima, pet vodećih uzroka smrtnosti odraslog stanovništva u BiH su akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna hipertenzija, maligna neoplazma bronha i pluća, te hronična oboljenja srca. Rizici oboljenja od nabrojanih bolesti se povećavaju uslijed aktivnog i pasivnog pušenja.

Prema procjenama ekonomskih eksperata, samo u Federaciji BiH na posljedice konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda godišnje se troši čak dvije milijarde konvertibilnih maraka. Na troškove liječenja malignih i kardiovaskularnih oboljenja izdvaja se preko 35 miliona KM, dok se ostali troškovi odnose na izgubljenu produktivnost i izgubljene javne prihode od oporezivanja duhanskih proizvoda, te troškove domaćinstava. 

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je na 22. sjednici, održanoj 26. maja 2021. godine, usvojio Prijedlog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Da bi zakon bio u konačnici usvojen mora proći glasanje i dobiti podršku delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.  Nacrt sličnog zakona u Republici Srpskoj  2018. godine je povučen iz skupštinske procedure i nakon toga više nije bio razmatran. 

PROi

PROI je dio PROI & Balkantina grupacije.

PROI koordinira

balkantina hranagurmana prodisimo smetami rural