Bivši savjetnik austrijskog kancelara Kerna Ahmed Husagić izrazio je podršku zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima u FBiH poučen iskustvima Austrije u reguliranju ove oblasti.

Kampanja zagovornika usvajanja novog zakona o kontroli duhana u FBiH svakodnevno dobija izraze podrške brojnih domaćih i inozemnih javnih ličnosti i organizacija. Posljednji u nizu je Ahmed Husagić iz Socijaldemokratske partije Austrije, bivši savjetnik nekadašnjeg austrijskog kancelara Christiana Kerna. Husagić je svoju punu podršku usvajanju novog zakona argumentirao pozivanjem na bogato iskustvo Austrije u reguliranju ove oblasti.

On je naveo da je Austrija do kraja 2019. primjenjivala tzv. kompromisno rješenje u vidu odvojenih prostorija za pušače i nepušače što se vremenom i u praksi pokazalo neuspješnim, prvenstveno zbog neadekvatne zaštite uposlenika u ovim objektima. U međuvremenu je u ovoj zemlji uvedena potpuna zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama koja je i danas na snazi.

Husagić smatra da je javna debata o ovoj temi apsolutno nužna kao i u ostalim evropskim zemljama, ali i da je potrebno odagnati bojazni da će se ove mjere odraziti na ekonomiju u određenim branšama. Austrijsko iskustvo je, prema njemu, pokazalo da ekonomski parametri jasno pokazuju da nije bilo nikakvog pada u prihodima u navodno potencijalno ugroženim sektorima.

Na kraju, Husagić je naveo da će strani gosti ali i građani porijeklom iz BiH na radu u inozemstvu u slučaju usvajanja zakona sigurno češće posjećivati ugostiteljske objekte u BiH jer su im očekivanja usklađena sa praksama koje se već dugo primjenjuju u drugim zemljama. Zbog toga se umjesto negativnih učinaka može očekivati isključivo porast prometa ugostiteljskih objekata, smatra Husagić.

PROi

PROI je dio PROI & Balkantina grupacije.

PROI koordinira

balkantina hranagurmana prodisimo smetami rural