Kao i prethodnih godina, želimo se pridružiti hiljadama seksualnih radnica i radnika i onima koji ih podržavaju u njihovim zahtjevima da se umanji stigma, zloupotreba moći i svih ostalih manifestacija nasilja nad njima. Želimo skrenuti pažnju javnosti Bosne i Hercegovine na problematiku nasilja nad ženama koje pružaju seksualne usluge.

Pozivamo sve ljude da se priključe kampanji i suprotstave se nasilju nad osobama koje se bave seksualnim radom.

U BiH, kao i u ostatku svijeta, živi i radi veliki broj seksualnih radnica i radnika, koji svakodnevno trpe razne oblike nasilja, od psihičkog i fizičkog do ekonomskog i seksualnog. Prema posljednjoj zvaničnoj statistici, u Bosni i Hercegovini ima 4.000 seksualnih radnica, a podaci istraživanja sprovedenog 2011. godine pokazuju da je 85% njih doživjelo neku vrstu nasilja.

Širom svijeta dvanaestu godinu za redom obilježava se 17. decembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad seksualnim radnicama, a posebno u državama gdje je seksualni rad  ilegalan i kriminaliziran. Ovaj datum podsjeća na 49 seksualnih radnica koje su ubijene od strane serijskog ubice poznatog pod pseudonimom Green River Killer. Obilježavanjem ovog dana skreće se pažnja na zločine počinjene nad seksualnim radnicima diljem svijeta, kao i potrebu za smanjenjem stigme i diskriminacije prema ovoj vrlo ranjivoj populaciji. Simbol otpora diskriminaciji i nasilju nad seksualnim radnicama je crveni kišobran.

 

Za više informacija o ovoj aktivnosti možete nas kontaktirati:

Belma Lepir-Cviko

Udruženje PROI

Maršala Tita 6, 71000 Sarajevo

Tel. +387 33 557 545

E-mail: blepir.proi@gmail.com; ugproi@gmail.com