U svrhu obilježavanja ovog datuma u Bosni i Hercegovini PROI realizira Facebook kampanju pod nazivom „Crveni kišobran“ koja je započela 15.12.2014. i trajat će do 19.12.2014., a već sprovedene aktivnosti kampanje i poruke seksualnih radnica i osoba drugih zanimanja možete pogledati na facebook stranici PROI-ja.

Kao i prethodnih godina, želimo se pridružiti hiljadama seksualnih radnica i radnika i onima koji ih podržavaju u njihovim zahtjevima da se umanji stigma, zloupotreba moći i svih ostalih manifestacija nasilja nad njima. Želimo skrenuti pažnju javnosti Bosne i Hercegovine na problematiku nasilja nad ženama koje pružaju seksualne usluge.

Pozivamo sve ljude da se priključe kampanji i suprotstave se nasilju nad osobama koje se bave seksualnim radom.

U BiH, kao i u ostatku svijeta, živi i radi veliki broj seksualnih radnica i radnika, koji svakodnevno trpe razne oblike nasilja, od psihičkog i fizičkog do ekonomskog i seksualnog. Prema posljednjoj zvaničnoj statistici u Bosni i Hercegovini ima 4.000 seksualnih radnica, a podaci istraživanja sprovedenog 2011. godine pokazuju da je 85% njih doživjelo neku vrstu nasilja.

Ovaj datum podsjeća na 49 seksualnih radnica koje su ubijene od strane serijskog ubice poznatog pod pseudonimom Green River Killer. Obilježavanjem ovog dana skreće se pažnja na zločine počinjene nad seksualnim radnicima diljem svijeta, kao i potrebu za smanjenjem stigme i diskriminacije prema ovoj vrlo ranjivoj populaciji. Simbol otpora diskriminaciji i nasilju nad seksualnim radnicama je crveni kišobran.