Sa vizijom samoodrživog turističkog biznisa koji omogućava svima koji se bave organizacijom odmora i posjeta da dijele ekonomsku korist, u 2016. godini Udruženje PROI je osnovalo Balkantina d.o.o.
 
Balkantina je alternativni model putničke agencije koja popularizira ideju gastro -kulturološkog turizma i promovira lokalne materijalne i nematerijalne gastronomske, kulturne i historijske vrijednosti u Bosni i Hercegovini. Blisko surađujemo s lokalnim zajednicama kako bi se osiguralo da od svake posjete lokalna zajednica ima konkretne koristi i pruža visoko kvalitetno iskustvo za naše posjetitelje. Svoje prihode Balkantina usmjerava na različite razvojne projekte u zajednici kojima upravlja PROI.
 
U svojoj ponudi, Balkantina realizira pet jedinstvenih gradskih gastro-kulturoloških tura u Sarajevu: Gurman tura, Roštilj tura, Slatka tura, Ratna tura i Tura rakija.
Kroz pomenute ture vrši se promocija kulturno-historijskih i gastro potencijala koje pruža grad Sarajevo, kao i Bosna i Hercegovina. 
Također, planiramo za naredni period realizaciju višednevnih tura po Bosni i Hercegovini, kao i regionu, koje imaju za cilj promociju lokaliteta gdje se ne bilježi visok procenat turističkih posjeta tokom cijele godine. Na taj način ćemo osnaživati i promovisati gastro-turističku ponudu lokalnih zajednica sa kojima budemo sarađivali.
 
Balkantina gradske ture:
 
 
 
 
                                    
Osjeti okuse naše Gurman ture OVDJE.
 
Upoznaj prijestolnicu mesnih specijaliteta na našoj Roštilj turi OVDJE.
 
Prošetaj ulicama Sarajeva s Balkantinom OVDJE.
 
 
 
Balkantina web: https://balkantina.ba/