Sa vizijom samoodrživog turističkog biznisa koji omogućava svima koji se bave organizacijom odmora i posjeta da dijele ekonomsku korist, u 2016. godini Udruženje PROI je osnovalo Balkantina d.o.o.

 

Balkantina je alternativni model putničke agencije koja popularizira ideju gastro -kulturološkog turizma i promovira lokalne materijalne i nematerijalne gastronomske, kulturne i historijske vrijednosti u Bosni i Hercegovini. Blisko surađujemo s lokalnim zajednicama kako bi se osiguralo da od svake posjete lokalna zajednica ima konkretne koristi i pruža visoko kvalitetno iskustvo za naše posjetitelje. Svoje prihode Balkantina usmjerava na različite razvojne projekte u zajednici kojima upravlja PROI.

 

U svojoj ponudi, Balkantina realizira pet jedinstvenih gradskih gastro-kulturoloških tura u Sarajevu: Gurman tura, Roštilj tura, Slatka tura, Ratna tura i Tura rakija. Kroz pomenute ture vrši se promocija kulturno-historijskih i gastro potencijala koje pruža grad Sarajevo, kao i Bosna i Hercegovina.


U proteklom periodu Balkantina d.o.o je ostvarila zapažene rezultate na polju razvoja gastro - turizma i promocije lokaliteta gdje se ne bilježi visok procenat turističkih posjeta, te jačanje kapaciteta manjih lokalnih proizvoda turama u Sarajevu, a tako i višednevnim po čitavoj Bosni i Hercegovini izazvala je pažnju TripAdvisor korisnika, koji su svoje zadovoljstvo podijelili sa širom publikom. Među njima se nalazi i produkcija The Wine Show koja zajedno s agencijom The Winerist iz Londona realizuje vinske ture po čitavom svijetu. Balkantinu d.o.o., su prepoznali kao pouzdanog partnera za promovisanje autohtonih vina i gastro delicija Hercegovine.


Pored gradskih gastro tura u gradu Sarajevu, realizujemo Boje i Vino - poseban event zabavnog karaktera za stanovnike Sarajeva i goste. Riječ je o događaju gdje učesnici imaju priliku da pomoću instruktora slikanja naslikaju predivno djelo, uz vrhunske sorte autohtonih hercegovačkih vina, gurmansku mezu, a sve to u opuštenoj i kreativnoj atmosferi okruženi prijateljima i pozitivnim ljudima. Jedan od uspješnih rezultata organiziranja eventa Boje i Vino jeste i suradnja sa gradom Osijekom, koji je zajedno sa udrugom “Hoćemo” iz Osijeka bili domaćini događaja. Pored kreativne zabave i druženja, ostvaren je prostor za promovisanje domaćih i regionalnih gastro proizvoda, ostvarena je međunarodna suradnja turističkih zajednica gradova Osijeka i Sarajeva u cilju međusobne promocije turističkih odredišta, te povećanja broja dolazaka posjetitelja u ova dva grada.