Podaci pokazuju da u zemljama srednjeg dohotka u kojima je Globalni fond naglo prešao, vlade automatski ne financiraju usluge spašavanja života za marginalizirane populacije koje imaju povišenu ranjivost na tri bolesti (HIV, tuberkuloza i malarija) i koje se suočavaju s preprekama pri pristupu uslugama liječenja. Ovom zajedničkom izjavom, organizacije naglašavaju da je veoma važno imati više kriterijskih okvira kada se radi o kriterijima za apliciranje, te da je potrebno uzeti u obzir fiskalni prostor i izdatke uzrokovane tim bolestima.

Dakle, ograničavanje pristupa liječenju zemalja sa tranzicijskim financiranjem bez obzira na njihovu spremnost za održavanje odgovora na tri bolesti smatra se nepoštenom kaznom za ljude pogođene ovim bolestima, koji već pate od posljedica nedostatka političke volje vlastite vlade da im se pomogne. Sve zemlje s višim prihodima srednjeg dohotka koji pripadaju skupini od 20 trebaju postati kvalificirane za primanje pomoći za bilo koju komponentu od ove tri bolesti.

Da bi politika pravila bila učinkovita, ona se treba usaglasiti sa drugim ključnim pravilima, kao što su politike održivosti, tranzicije i sufinanciranja i metodologije dodjele. Trebala bi postojati fleksibilnost za pronalaženje rješenja za zemlje koje se usmjeravaju na sredinu razdoblja dodjele trogodišnjeg Globalnog fonda, budući da je održivost proces u toku, koji ne završava tranzicijom podrške Globalnog fonda i čvrsto se zalaže za to pitanje. Globalni fond bi trebao raditi s bilateralnim donatorima fokusirajući se na uspostavljanje "sigurnosne mreže" ili održivosti premošćivanja financiranja za rješavanje tranzicijskih i održivih izazova s ​​kojima se suočavaju zemlje koje su postupno ukinute iz Globalnog fonda, bez čekanja da zemlje postanu ponovno prihvatljive zbog nastanka epidemije ranjivih skupina, kao što je bio slučaj Crne Gore, Srbije i nekih drugih zemalja. Ta podrška mogla bi se dati tehničkom pomoći u rješavanju najzahtjevnijih elemenata, kao što su usluge financiranja ranjivih skupina koje pružaju zajednice i organizacije civilnog društva.

Zaključak je da se organizacije potpisnice nadaju da će članovi odbora Globalnog fonda uzeti u obzir ove sugestije, jer su u skladu sa misijom Globalnog fonda, okvirnim načelima i strategijom za okončanje navedene tri bolesti.