2000     

Grupa okupljena s istom motivacijom i s istim ciljem odlučila je da zabaci udicu u nepregledno more problema s kojima se društvo u BiH susreće. Prvobitna namjera je bila da se pokuša odgovoriti na problem ovisnosti o drogama u Bosni i Hercegovini. Prepoznali su teškoću problema i odlučili reagovati. Ta ista grupa je začetak onoga što je PROI danas.

2001     

Načinjen je korak unaprijed! Naša organizacija je iskoračila iz sjene i započela sa zvaničnim djelovanjem. 2001. godine je upisana kao Udruženje za pomoć ovisnicima o drogama u Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo, kao neprofitna organizacija.

2002    

Počeci našeg postojanja bili su bazirani na dobrovoljnoj osnovi. U 2002. zabilježili smo pomak u tom smislu i dobili smo prvi grant od institucionaliziranog donatora. Bio je to Odjel za međunarodni razvoj (DFID).

2003     

Aktivnosti kojima smo započeli svoj rad su iz malih bazičnih intervencija vrlo brzo prerasle u strateške i dugoročne akcije s naglaskom na sigurnost zajednice.

2003     

U skladu s našim ciljem i misijom podrške ovisnicima o drogama, obilježili smo Međunarodni dan protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga u Sarajevu. Javnosti smo na transparentan i pristupačan način predstavili gorući problem i organizirali smo atletsku manifestaciju koju smo nazvali Trka protiv droge. Zadržali smo svoje principe i od 2002. smo organizirali devet manifestacija koje su bile odlično posjećene i na kojima je prisustvovalo više od 7000 učesnika. Zahvaljujući svom respektabilnom statusu, trka je uvrštena u kalendar međunarodnih atletskih takmičenja u BiH, te je tako postala prestižan sportski događaj.

2004     

Program zaštite zdravlja postao je naša zvijezda vodilja u radu.Polje našeg djelovanja proširilo se na usmjerivanje problema u vezi sa infektivnim i neinfektivnim bolestima u Bosni i Hercegovini. To je bio osnov za pokretanje programa smanjenja štete, prevenciju ovisnosti o drogama među mladima, prevenciju HIV-a među ključnim populacijama u riziku, te programa poboljšanja mentalnog zdravlja i slično.

2005     

Na krilima naše misije ponijeli smo još jedan veliki projekat. Inicirano je osnivanje prve multidisciplinarne terapijske zajednice za tretman ovisnosti u BiH zasnovane na Daytop pristupu. Od osnivanja zajednice, kroz tretman je prošlo više od 200 rezidenata iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

2006     

Iz godine u godinu, broj naših projekata i područja interesovanja se širi. Tako smo u 2006. započeli sa programom socijalnog poduzetništva. Zainteresiranim poslovnim subjektima smo na ovaj način prenosili naša znanja o tome kako popločati put od dobre ideje do uspješnog posla.

2007     

Naša posvećenost ovisnicima o drogama proširena je i na populaciju seksualnih radnica. U skladu s tim, inicirali smo sveobuhvatnu inicijativu smanjenja štete među osobama koje koriste droge i seksualnim radnicama. Otkako smo započeli implementaciju programa, pružamo usluge smanjenja štete za više od 2000 klijenata na godišnjem nivou.

2008     

Vodeći se principom stvaranja boljeg okruženja u svijetu u kojem živimo, otpočeli smo s realizacijom programa jačanja zajednice.

2009     

Ideja vodilja naše misije je ravnopravnost u svakom smislu svih članova društva. Usmjereni smo našim punim kapacitetima na ranjive i marginalizirane grupe. Stoga smo inkorporirali poseban rodno osjetljivi pristup u sve naše programe.

2010     

PROI tokom svog razvoja kontinuirano proširuje područja interesovanja i kapacitete. 2010. godine smo započeli sa sprovođenjem programa socijalne inkluzije.

2011     

Otpočetka se vodimo idejom da je jedna od najbitnijih stavki u poboljšanju životnog okruženja sigurnost zajednice, te smo odlučili da djelujemo i na tom području. Usmjerili smo naše snage na program sigurnosti u zajednici.

Također, inicirali smo i osnivanje MARA mreže.

 2012     

Naš rad u području poboljšanja zdravlja je od samog osnivanja bio naš prioritet, što je i ostalo tako. Nastavili smo aktivnosti u ovom području putem inicijative Prenatalno zdravlje i HIV, te smo realizovali i edukativne aktivnosti za ginekologe.

2013     

U našem društvu uloga javnih sektora koji su u vezi sa zdravstvom je od velike važnosti. Mi smo prepoznali potrebu za uključivanjem farmaceutskog sektora u naše programe smanjenja štete, te smo na tom putu izgradili jako socijalno partnerstvo sa Javnom Ustanovom Apoteke Sarajevo, te smo inicirali program edukacije za farmaceute.

2014

Naše zalaganje za poboljšanje životnog okruženja nije stalo na dotadašnjim programima poboljšanja zdravlja, jačanja sigurnosti i razvijanja zajednice, nego se proširilo i na samu životnu sredinu. Inicirali smo program zaštite životne okoline, kako bi zdrav pojedinac mogao nesmetano da živi u zdravom okruženju.

2014

U skladu sa potrebama zajednice za zdravim okruženjem, nastavili smo sa aktivnostima na području poboljšanja sigurnosti zajednice. U 2014. smo, vođeni vizijom sigurne zajednice, pokrenuli projekat pod nazivom Sigurnosna kuća. Ovaj pristup je inovativni pristup kojim je uspostavljena funkcionalna saradnja između vladinih institucija i organizacija civilnog društva na području Kantona Sarajevo

2015.

Udruženje PROI je u skladu sa svojim proširenim područjima interesovanja i polja djelovanja preimenovano u Udruženje za progresivni razvoj organizacija i individua.